• Facebook - Zemědělství žije

Poznávejte s námi zemědělství

Zemědělský den Národní zemědělské muzeum 2.6.2017

Zemědělství je tu odpradávna. Bez zemědělství by nebyl člověk živ, neměl by co jíst, nemohl by se šatit a neměl by kde bydlet. Málokdo si tento obor dokáže představit v jeho komplexnosti a obrovských historických proměnách. Národní zemědělské muzeum proto ve spolupráci se Zemědělským svazem ČR v rámci projektu Zemědělství žije! připravilo na 2. červen speciální program, který provede návštěvníky jednotlivými zemědělskými obory a představí zemědělství a jeho podoby v dobách minulých i v aktuální současnosti.

Hlavní osou celého programu bude speciální naučná stezka pro malé i velké, při níž formou her a poznávacích soutěží zabloudíte do tajů chovu jednotlivých druhů hospodářských zvířat, rostlinné výroby, ale i potravinářství či mechanizace. Poznáte mnoho plemen skotu, zjistíte, čím se živí krávy či prasata, jaká vejce snáší drůbež, jaké v dnešní době pěstujeme plodiny a z čeho se vyrábí potraviny.

Nezůstane ale pouze u teorie. Nádvoří muzea ožije ukázkami dobových řemesel, ale i zvířátky z minifarmy. Caletník napeče na kamnech placky, sýrař před očima návštěvníků připraví lahodný sýr, mlynář na kamenném mlýnku namele mouku, přadlena roztočí kolovrat, spřádat vlnu pak budou moci i návštěvníci. Vše doplní ukázky historického nářadí a zájemci budou moci porovnat, jak se jednotlivá řemesla i činnosti proměnily a co naopak zůstalo zachováno.

 „Zemědělství je jeden z nejpestřejších oborů lidské činnosti, jaký vůbec existuje, jen si to málokdo uvědomuje a bohužel je na něj často nazíráno pouze skrze obdělávání půdy,“ říká ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek. „Symbolem zemědělství ale není pouze půda, ale také voda, ryby, zvěř a ptáci; do zemědělství patří také lesy, zahrady a ovocné sady, navíc je na něj navázána spousta zajímavých profesí, souvisejících jak s péčí o dary země, tak se zpracováním produktů, ať už se jedná o rostliny, plodiny, maso nebo včelí med. Navíc je zemědělství oborem velmi voňavým. Představte si vůni čerstvého sena, rybníka, lesa a hub, nebo naopak upečeného chleba či upražené kávy. Každý si umí představit, jaká vůně se line cukrárnou nebo výrobnou perníku, jak to voní v udírně nebo na pravé domácí zabijačce. V našem muzeu na Letné se snažíme ukázat zemědělství jako vše mezi zemí a talířem, vnímané všemi smysly. Zemědělský den 2. června je jednou z vítaných příležitostí, kdy se lze na naučné stezce dozvědět spoustu nového a zároveň si zpříjemnit den v zajímavém prostředí,“ uzavírá ředitel pražské pobočky NZM Jiří Houdek.

Zemědělský den v Národním zemědělském muzeu v Praze odstartuje v pátek 2. června. Naučná stezka s devíti stanovišti bude připravena pro školy od 9 hodin, pro veřejnost pak od 13 hodin. Pro všechny návštěvníky připraven malý dárek.