• Facebook - Zemědělství žije

Poznávejte s námi zemědělství

Pardubické krajské dožínky

Dvoudenní krajské dožínky v neděli 20. září pro veřejnost a v pondělí 21. září pro školy zaplnily centrum Pardubic a zámecké nádvoří.

Jelikož jsou dožínky oslavou práce zemědělců, kterou je třeba prezentovat i ve městech, také bohatý program se zaměřoval právě tímto směrem. Nedělní program zaplnil nejen okolí zámku, ale také Pernštýnské náměstí. K vidění tam byla zemědělská technika, prezentace úspěšných zemědělců v Pardubickém kraji a stánky s farmářskou potravinou oceněnou titulem MLS Pardubického kraje. Dominantou byl program na hlavním pódiu, kde hrála cimbálová muzika Dolňáci, hudební skupina Karel Gott REVIVAL, taneční soubor ZUŠ a jako hlavní program také kapela Buty.

Dožínky jsou slavnostní zakončení sklizně a jako správná oslava si zasluhují ocenění těch nejlepších pěstitelů, ale i hlavních představitelů a čestných hostů. Slavnostní zahájení bylo tím nejvhodnějším okamžikem k tomuto ocenění. Na tribunu se tak dostavili místopředsedkyně Senátu PČR Mgr. Miluše Horská, Ing. Jitka  Götzová za MZe, Ing. Václav Kroutil radní pro zemědělství, životní prostředí a venkov Pardubického kraje, Ing. Miroslav Toman prezident AK ČR a Ing. Martin Pýcha předseda ZS ČR, Ing.Jaroslav Vaňous předseda Krajské rady ZS ČR Pardubického kraje a Ing.Leoš Říha víceprezident AK ČR a předseda  RAK Pardubického kraje, aby převzali dožínkové věnce a mohli předat čestná uznání nejlepším pěstitelům za jednotlivé okresy v kraji. Za Chrudim  získala cenu společnost Agricola Bylany, cenu převzal ředitel Ing. Jiří Mádlo, za Pardubice a společnost MORAS a.s. Noravany  převzal věnec předseda představenstva Zdeněk Barták, za Svitavy se nejlepším podnikem stalo ZD Dolní Újezd, ocenění si vyzvedl ředitel Ing. Jiří Jeřábek a za Ústí nad Orlicí byl nejlepší soukromě hospodařící rolník Bc. Marek Mandík.

Areál zámku obsadily střední odborné školy. Pro návštěvníky zde nachystaly mnoho zajímavostí a ukázek řemesel, ale i různorodé výroby. K vidění bylo vázání snopů, mlácení obilí, mletí mouky, kovářské umění, ale i pekařství či vazači věnců. Nechyběla ani ochutnávka tradičních dožínkových pokrmů a nápojů, které se jedly a pily za 1. Světové války. Střední zemědělská a veterinární škola v Lanškrouně přivezla na ukázku mnoho druhů hospodářských zvířat. V ohrádkách byly k vidění prasata, ovce a kozy, ale i osel a samozřejmostí byly i koně. Z velkých hospodářských zvířat zde bylo ustájeno hned několik plemen skotu od telat až po krávu. A kdo měl štěstí, mohl vidět i ruční dojení, které hravě zvládali i samotní studenti.

Pozornost směrem k zemědělství na sebe upoutal i stánek Zemědělství žije!, který byl v neustálém obležení.

Z velmi vydařené akce si návštěvníci odnášeli nějaké vědomosti navíc, dobrý pocit z vydařeného dne, ale i sem tam nějakou tu drobnost v podobě potraviny oceněné jako MLS Pardubického kraje.